elliniki viomixania

Η άνοδος της ελληνικής
βιομηχανίας
και η ανάγκη για
εξειδικευμένο προσωπικό

Η άνοδος της ελληνικής
βιομηχανίας
και η ανάγκη για
εξειδικευμένο προσωπικό

Satisfied businessman company employer wearing suit handshake new employee get hired at job interview, Man hr manager employ successful candidate shake hand at business meeting, placement concept

Ο Δημήτρης Κιούσης, Operations Director της PVL, χαρτογραφεί τις ευκαιρίες απασχόλησης στην ελληνική βιομηχανία και τους κλάδους με τις μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες που έζησε η χώρα το 2022, η ελληνική βιομηχανία καταγράφει μεγάλη ανθεκτικότητα. Πριν ακόμα τελειώσει η οικονομική κρίση, ο κλάδος κλήθηκε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που έφερε ο πόλεμος στην Ουκρανία, καταφέρνοντας όμως να βγει αλώβητος και ακόμη και σήμερα να βρει τις ασφαλιστικές δικλείδες απέναντι στις πολλαπλές πιέσεις. Είναι αξιοσημείωτο πως οι βιομηχανικές εξαγωγές αποτελούν ένα τεράστιο ποσοστό που αγγίζει το 96% της αύξησης των συνολικών εξαγωγών της χώρας!

Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της εργασίας στην ελληνική βιομηχανία και τους εργαζόμενους που αναζητούν δουλειά;

Τα νέα είναι θετικά καθώς οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, το τρίτο τρίμηνο του 2022, για πρώτη φορά από τα τέλη του 2010, ενώ αυξήθηκαν κατά 5% σε ετήσια βάση. Οι εργαζόμενοι του κλάδου αποτελούν ένα σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο για τη χώρα, ειδικά αν συνυπολογίσουμε πως αποτελούν το 11.9% του συνόλου των απασχολούμενων στη χώρα!

Ποιος κλάδος της βιομηχανίας αναπτύσσεται περισσότερο προσφέροντας πιο πολλές ευκαιρίες απασχόλησης;

H μεταποίηση αποτελεί τον κλάδο με τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών της το 2022 (κατά 39,1%), ενώ απασχολεί και το μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων στη βιομηχανία, αγγίζοντας το πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 82%, δηλαδή 413 χιλ. εργαζόμενους.

Τα Logistics αποτελούν έναν από τους πιο ανερχόμενους κλάδους που παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις λόγω της πανδημίας και της κρίσης του πετρελαίου, το 2023 η ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα εμφάνισε σημαντική άνοδο στη σχετική κατάταξη της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανεβαίνοντας στην 23η θέση από 42η το 2018.

Η συνεχής αύξηση των προσδοκιών για τα logistics με επίκεντρο την Ελλάδα δημιούργησε μια σειρά επενδυτικών δράσεων, κυρίως στους τομείς της αγοράς ακινήτων και των εξαγορών σημαντικών επιχειρήσεων του κλάδου. Το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, η κατοχύρωση του Πειραιά ως το πρώτο μεγάλο λιμάνι στην Ευρώπη και η ισχυροποίηση του ρόλου του λιμανιού της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες προσδοκίες για την κατοχύρωση των logistics ως τέταρτου πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Συνεπακόλουθα, η απασχόληση στον κλάδο παρουσιάζει μεγάλα σημάδια ανάκαμψης με πολλές εταιρείες του χώρου να αναζητούν ειδικότητες αποθηκάριων, χειριστών κλαρκ, δρομολογητών, οδηγούς διανομών αλλά και στελέχη upper management.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός κλάδος που παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης είναι αυτός των Τροφίμων – Ποτών – Καπνού που το 2019 παρήγαγε 2 δισ. € προστιθέμενη αξίας απασχολώντας 45 χιλ. εργαζόμενους, αποτελώντας το 12,7% σε όρους ΑΠΑ και το 12% σε όρους απασχόλησης του βιομηχανικού τομέα. Ειδικότητες όπως εργάτες συσκευασίας, εργάτες επεξεργασίας κρεάτων, έχουν ακόμα υψηλή ζήτηση από μεγάλες βιομηχανίες του χώρου, όχι μόνο στην Περιφέρεια Αττικής που διατηρεί τη μερίδα του λέοντος (36% του κύκλου εργασιών), αλλά και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Ηπείρου.

Ένας ακόμα σημαντικός κλάδος με προοπτικές ανάπτυξης στον οποίο δραστηριοποιείται ένας σημαντικός αριθμός μεσαίων επιχειρήσεων, 4% του συνόλου, είναι αυτός των Μηχανημάτων και του Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της ελληνικής οικονομίας. Mηχανοτεχνίτες, εργάτες βιομηχανικής παραγωγής και άλλες συναφείς ειδικότητες έχουν ζήτηση από μεγάλες εταιρείες του χώρου.

Την ίδια στιγμή και παρά το μικρό του μέγεθος σήμερα, ο κλάδος των ηλεκτρονικών υπολογιστών εμφανίζει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης τα οποία ενισχύονται και λόγω της ψηφιακής μετάβασης του βιομηχανικού τομέα και της οικονομίας γενικότερα, με τον κλάδο να έχει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία αυτή ως παραγωγός τεχνολογικών λύσεων.

Πώς γίνεται η διασύνδεση του προσωπικού με τις ελληνικές βιομηχανίες;

Η Ελληνική βιομηχανία βαίνει ανοδικά και δημιουργεί συνεχώς νέες ευκαιρίες απασχόλησης, ταυτόχρονα όμως η εύρεση του κατάλληλου εξειδικευμένου προσωπικού μοιάζει δύσκολη και χρονοβόρα. Γι’ αυτό τα στελέχη των επιχειρήσεων απευθύνονται σε μεγάλες εταιρείες όπως η PVL με μακρόχρονη εμπειρία, τεχνογνωσία και εξειδίκευση στην εύρεση προσωπικού για τις ελληνικές βιομηχανίες, προσφέροντας ευέλικτες λύσεις που αποφορτίζουν τα στελέχη από τις βαριές γραφειοκρατικές διαδικασίες των προσλήψεων. Ήδη μέχρι σήμερα 5.000 εργαζόμενοι έχουν βρει δουλειά μέσω της PVL, πάνω από 600 εργαζόμενοι απασχολούνται καθημερινά και 50 εταιρείες έχουν βρει το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζονται.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ https://pvleffd.gr/.

 

Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε μέσω email