ghosting

«Ghosting» στην αγορά εργασίας

«Ghosting» στην αγορά εργασίας

Satisfied businessman company employer wearing suit handshake new employee get hired at job interview, Man hr manager employ successful candidate shake hand at business meeting, placement concept

Υποψήφιοι «εξαφανίζονται» ακόμα και αφότου αποδέχονται την εργασία.

Τόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για καλούς εργαζόμενους, ώστε οι ισορροπίες στην αγορά εργασίας να έχουν ανατραπεί. Εδώ και χρόνια, οι υποψήφιοι διαμαρτύρονταν ότι πολλές εταιρείες δεν μπαίνουν καν στον κόπο να τους απαντήσουν –έστω και αρνητικά– έπειτα από μια συνέντευξη για δουλειά. Όμως οι όροι πλέον έχουν αντιστραφεί, καθώς οι υποψήφιοι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που «δοκιμάζουν» τις εταιρείες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «ghosting» και κατά κανόνα γίνεται από τις εταιρείες προς τους υποψήφιους εργαζόμενους.

Μετά τον covid, όμως, μία στις δύο επιχειρήσεις αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και η δουλειά των τμημάτων προσωπικού έχει καταστεί δυσχερέστατη. Πλέον το φαινόμενο των υποψήφιων που «εξαφανίζονται» έπειτα από τις συνεντεύξεις έχει γίνει καθημερινό.

Μάλιστα, ένας στους πέντε υπεύθυνους προσλήψεων λέει ότι είχε εργαζόμενους που εξαφανίστηκαν ακόμα και αφότου αποδέχθηκαν μια πρόταση για δουλειά, ενώ στο 7% έχει τύχει να προσλάβουν κάποιον, ο οποίος απλώς δεν εμφανίστηκε την πρώτη του ημέρα στη δουλειά –και προφανώς ούτε και τις επόμενες. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν με τον πιο προφανή τρόπο τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, υπό συνθήκες γήρανσης του πληθυσμού αλλά και αλλαγής των συμπεριφορών που επέφερε η πανδημία. «Οι εργαζόμενοι συχνά έχουν να διαλέξουν ανάμεσα σε αρκετές καλές επιλογές, όπως γινόταν παλιά με τις εταιρείες».

Οι μεγαλύτερες ελλείψεις σημειώνονται στον τομέα παροχής υπηρεσιών, ενώ το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξυμένο στον ξενοδοχειακό κλάδο, με δύο στις τρεις επιχειρήσεις να δηλώνουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Αυτή τη στιγμή και στο άμεσο μέλλον η γενιά όσων γεννήθηκαν αμέσως μετά τη λήξη του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου και έως το 1964 προχωρεί σε συνταξιοδότηση. Μόνο φέτος το εργατικό δυναμικό θα συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 300.000 άτομα, καθώς αυτοί που συνταξιοδοτούνται είναι περισσότεροι από εκείνους που ξεκινούν τη λεγόμενη παραγωγική ηλικία. Έως το 2029 η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού σχεδόν θα διπλασιαστεί.

Στην Ελλάδα, μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι σε σύνολο 1.000 εργαζομένων, το 84% είχε «εξαφανιστεί» από εργοδότη δυνητικό ή ενεργό τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Ποιος είναι, όμως, ο λόγος; Η συμπεριφορά αυτή απαντάται συνήθως σε όσους ψάχνουν δουλειά πρώτη φορά, σύμφωνα με άλλη έρευνα. Το 31% των νέων υποψήφιων το «είχε σκάσει», ενώ το ποσοστό μεταξύ πιο έμπειρων επαγγελματιών ήταν 12%. Επιπλέον, το 55% όσων αναζητούν εργασία δηλώνει ότι «εξαφανίζεται» διότι υπάρχει πληθώρα θέσεων εργασίας εν συγκρίσει με τις προ πανδημίας ευκαιρίες. Τέλος, το «ghosting» ως συμπεριφορά συναντάται συνήθως σε όσους αναζητούν δουλειά σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε μέσω email