Tips για μια επιτυχημένη
συνέντευξη

Tips για μια επιτυχημένη
συνέντευξη

Σαφώς, ένα καλογραμμένο βιογραφικό δημιουργεί την πρώτη θετική εντύπωση. Όμως, μία εξαιρετική εικόνα σε ένα job interview σχηματίζει τη δεύτερη και πιο καθοριστική. Παρακάτω, συγκεντρώσαμε για εσάς 5 σημαντικούς κανόνες για μία απόλυτα επιτυχημένη συνέντευξη, ώστε να ξεχωρίζετε δυναμικά από κάθε άλλον υποψήφιο!

 

Η προετοιμασία είναι το κλειδί!

Προετοιμαστείτε άψογα για τη συνέντευξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Καταρχάς, συγκεντρώστε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εταιρεία και τη θέση εργασίας χρησιμοποιώντας το Google αλλά και την ίδια την αγγελία στην οποία υποβάλλατε αίτηση. Προετοιμάστε τις απαντήσεις σας σε πιθανές ερωτήσεις. Ντυθείτε ευπρεπώς και κομψά. Εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα έγγραφα (CV, portfolio, συστατικές επιστολές). Τέλος, βρείτε από την προηγούμενη ημέρα το σημείο του ραντεβού στον χάρτη, ώστε να αποφύγετε πιθανές καθυστερήσεις.

 

Προσέξτε τη γλώσσα του σώματος.

Εξοικειωθείτε με τη γλώσσα του σώματος καθώς παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο, ίσως και εξίσου με την λεκτική επικοινωνία. Κρατήστε ίσια στάση σώματος, με μια ελαφριά κλίση προς τα εμπρός -σημάδι που υποδηλώνει ενδιαφέρον- και εστιάστε την προσοχή σας στον εν δυνάμει εργοδότη σας. Να είστε ο εαυτός σας. Χαμογελάστε κάνοντας μια εγκάρδια χειραψία με τον συνομιλητή σας! Αποφύγετε τις πολλές χειρονομίες που δηλώνουν νευρικότητα ή να σταυρώνετε τα χέρια σας που δηλώνει άμυνα. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε αποβάλλοντας το άγχος, διατηρώντας έναν σταθερό τόνο φωνής. Εάν είστε υπερβολικά νευρικοί ή σε ένταση, θα κάνετε και τους άλλους μέσα στο δωμάτιο να νιώσουν το ίδιο.

 

Μην μιλήσετε άσχημα για τους προηγούμενους εργοδότες σας.

Μην πέσετε στην παγίδα να κατηγορήσετε παλαιότερους εργοδότες σας γιατί αυτό θα δημιουργήσει προβληματισμό και ερωτηματικά στους συνομιλητές σας. Αντιθέτως, εστιάστε στα θετικά που κρατήσατε από την προηγούμενη δουλειά και στο τι προσδοκάτε για την επόμενη ευκαιρία στην καριέρα σας.

 

Κάντε εύστοχες ερωτήσεις.

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα προς το τέλος της συνέντευξης, ο εν δυνάμει εργοδότης σας να σας ρωτήσει εάν έχετε απορίες. Χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία! Αν απλά πείτε όχι και κάνετε την κίνηση να φύγετε ίσως «μεταφραστεί» ως ένδειξη βιασύνης ή έλλειψης ενδιαφέροντος. Προετοιμάστε μερικές ερωτήσεις σχετικά με θέματα που δεν καλύφθηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως:

  • Πώς αξιολογείται η απόδοση του κάθε εργαζόμενου;
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που καθορίζουν την επιτυχία ενός εργαζόμενου σε αυτήν τη θέση εργασίας;
  • Πώς μπορεί αυτή η θέση εργασίας να συμβάλει στην επίτευξη των στόχων και των στρατηγικών της εταιρείας;
  • Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από το άτομο που θα αναλάβει αυτή τη θέση;
  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα μετά τη συνέντευξη;

 

Στείλτε ένα ευχαριστήριο email μετά τη συνέντευξη.

Πολλοί το θεωρούν περιττό, όμως μια τέτοια κίνηση θα σε βάλει στην κατηγορία του «αξιοπρόσεκτου υποψηφίου». Ένα ευχαριστήριο email όχι μόνο δείχνει καλούς τρόπους, αλλά είναι και μια ευκαιρία για να κάνετε follow up σχετικά με τη συνέντευξή σας και αν όντως σας ενδιαφέρει η θέση, να το επιβεβαιώσετε. Με αυτόν τον τρόπο, υποδηλώνετε ότι αξίζετε την προσοχή του εν δυνάμει εργοδότη σας, καθώς και την αφιέρωση του χρόνου και του κόπου για να προετοιμαστεί για σας.

 

Καλή επιτυχία!

 

Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε μέσω email