Tips για να συντάξεις ένα σωστό βιογραφικό!

Το να έχεις ένα ολοκληρωμένο και σωστό βιογραφικό είναι το πρώτο βήμα στην αναζήτηση της καριέρας των ονείρων σου. Είναι η πρώτη εντύπωση που δημιουργεί ένας εργοδότης για σένα, ενώ στο εκπαιδευμένο μάτι των υπεύθυνων HR και recruiters παίρνει κατά μέσο όρο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 7.5 δευτερόλεπτα να ”σκανάρουν” το βιογραφικό σου για να δουν αν είσαι κατάλληλος υποψήφιος για τη θέση εργασίας!

Παρακάτω θα βρεις 5 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να φτιάξεις ένα ξεχωριστό βιογραφικό.

Φτιάξε κατηγορίες

Οι βασικές κατηγορίες που πρέπει να υπάρχουν σε ένα σωστό βιογραφικό είναι με τη σειρά:

  • Προσωπικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, στοιχεία επικοινωνίας, στρατιωτικές υποχρεώσεις)
  • Εκπαίδευση (βαθμίδα εκπαίδευσης, πάντα με αναφορά ημερομηνίας εισαγωγής/ολοκλήρωσης)
  • Προϋπηρεσία (πάντα με σειρά από τον πιο πρόσφατο εργοδότη προς τον πιο παλιό, με όνομα επιχείρησης, ημερομηνίες εργασίας εκεί & αρμοδιότητες που είχαμε)
  • Γνώσεις ξένων γλωσσών, H/Y και άλλων δεξιοτήτων (και τυχόν πτυχίων)
  • Συμμετοχή σε σεμινάρια/συνέδρια/επιμορφωτικά ή άλλα προγράμματα
  • Στοιχεία χαρακτήρα (με επαγγελματικό υπόβαθρο) & Ενδιαφέροντα
  • Συστάσεις αν υπάρχουν (στοιχεία επικοινωνίας με παλαιότερους εργοδότες)

Πρόσεξε τη μορφοποίηση

Είναι σημαντικό το βιογραφικό σου να είναι ευανάγνωστο, με τους τίτλους των κατηγοριών να είναι σε bold ώστε να ξεχωρίζουν και, φυσικά, απέφυγε σε κάθε περίπτωση λάθη στη σύνταξη και την ορθογραφία. Αν χρειαστεί, ζήτησε βοήθεια από κάποιον γνωστό σου.

Να είσαι σύντομος

Οι Recruiters βλέπουν καθημερινά ίσως και περισσότερα από 100 βιογραφικά, οπότε είναι σημαντικό να είσαι σύντομος, όπου χρειάζεται, στο βιογραφικό σου. Πρέπει να αποδώσεις έξυπνα όσα θέλει ο recruiter να μάθει και να μην ”μπουκώσεις” το βιογραφικό σου με περιττή πληροφορία. Ανάφερε λεπτομερώς τις αρμοδιότητες που είχες σε ένα πόστο αν αυτό έχει συνάφεια με την δουλειά για την οποία κάνεις αίτηση. Αν όμως, για παράδειγμα, κάνεις αίτηση για υπάλληλος γραφείου, δεν υπάρχει λόγος να αναφέρεις με λεπτομέρειες όλα τα καταστήματα εστίασης που έχεις εργαστεί.

Διάλεξε τον σωστό τύπο αρχείου

Οι πιο διαδεδομένοι τύποι αρχείων για ένα βιογραφικό είναι το pdf και το word. Μη στέλνεις το βιογραφικό σου σε μορφές αρχείων που δεν είναι εύκολο να ανοίξουν ή ως screenshot από το κινητό σου ή βγάζοντας το μια θολή φωτογραφία με την κάμερα.

Κράτα το βιογραφικό σου ενημερωμένο

Δεν είναι λίγες οι φορές που λαμβάνουμε παλιά βιογραφικά με λάθος στοιχεία, αριθμούς τηλεφώνων που δεν χρησιμοποιούνται ή χωρίς την τελευταία προϋπηρεσία του υποψήφιου. Πριν στείλεις το βιογραφικό σου έλεγξε όλα τα δεδομένα που έχεις καταχωρήσει. Μπορεί να χρειάζεται να κάνεις κάποια αλλαγή, π.χ. τη διεύθυνση κατοικίας αν έχεις μετακομίσει σε άλλη πόλη, αν έχεις αλλάξει κινητό τηλέφωνο κλπ.

Τέλος, δώσε στο αρχείο σου ένα αντιπροσωπευτικό όνομα, π.χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ CV, ώστε να διευκολύνεις στο search τον recruiter που θα το λάβει. Καλή επιτυχία!

Αναζητήστε θέση εργασίας.

Νομός

Περιοχή

Κατηγορίες θέσεων εργασίας

Κατηγορία Θέσεων Εργασίας

Τύπος Απασχόλησης

Τύπος Απασχόλησης

Προυπηρεσία

Προυπηρεσία

Εκπαίδευση

Εκπαίδευση